Vem var konstnären Nils Dardel?

Konstnärer finns det gott om, såväl svenska som utländska sådana. En mycket välkänd svensk konstnär var Nils Dardel (hela namnet var Nils Elias Kristofer von Dardel). Han föddes i Sverige år 1888 och dog i USA år 1943. Han blev med andra ord inte så värst gammal. Dardel föddes in i en adlig släkt. Han började studera konst i 20-årsåldern. Idag finns hans verk på en rad olika muséer i Sverige, till exempel på Moderna Museet i Stockholm, Nationalmuseum i Stockholm, Göteborgs Konstmuseum, Malmö Konstmuseum och Waldemarsudde i Stockholm med mera.

Kända verk av Nils Dardel

Nils Dardel var både målerikonstnär och tecknare, men det är hans målningar som har blivit mest kända. I centrum för hans verk står ofta olika personer (ibland han själv i form av självporträtt), men också natur och miljöer. Han tillhör den modernistiska eran, där realism inte alltid var det viktigaste – istället kan Dardels sägas ha målar väldigt expressionistiskt och hans verk osar av känslor och ofta många färger.

Det finns många kända verk av Nils Dardel. Några är: Exekution, Svarta Diana och John Blund. Även Vattenfallet är en känd målning av Dardel, som under 2012 såldes på Bukowskis auktion för hela 25 miljoner svenska kronor!

Alla dessa verk är kända, men det kanske allra mest kända verket av Dardel är Den döende dandyn från 1918. Om du vill se denna målning i verkligheten så finns den på Moderna Museet i Stockholm. Verket är utfört i olja och med böljande och mjuka penseldrag, samtidigt som färgerna både är många och starka. På det här sättet är målningen expressionistisk. Målningen finns även i en mindre akvarellvariant som köptes för 3,25 miljoner kronor på Bukowskis auktion år 2007.